• Chris Williams is een HR-specialist die hoge functies bekleedde bij Microsoft en tegenwoordig zelfstandig consultant is.
  • Williams zegt dat het vaak voorkomt dat werknemers hun leidinggevende niet mogen of dat het in eerste instantie niet botert.
  • In een bijdrage voor Insider legt Williams uit hoe je je werkrelatie met je manager kunt verbeteren.
  • Lees ook: Personeel aannemen zonder sollicitatieprocedure: hier werkt ‘open hiring’

Stel dat je al maandenlang niet goed overweg kunt met je baas. Wat kan je doen als er sprake is van botsende karakters of een specifiek inhoudelijk verschil van mening?

Ik ben voormalig onderdirecteur HR van Microsoft en kan verzekeren dat je niet de enige bent met dit probleem. Veel mensen vinden hun leidinggevende niks.

Ik heb beide kanten meegemaakt: een medewerker die ongelukkig was met mijn eigen baas en een manager die worstelde met klachten over hem. Het kost veel vaardigheden en geduld om goed om te gaan met dergelijke situaties.

Hieronder bespreek ik een aantal manieren om de relatie met je baas te verbeteren.

Accepteer dat je geen vrienden hoeft te zijn met je baas

Hoewel het heel prettig is om een warme, open en vriendschappelijke relatie te hebben met je baas, is dat niet per se noodzakelijk voor je werk. Er zijn genoeg mensen die heel succesvol zijn op kantoor en niet meer dan een puur zakelijke relatie hebben met hun leidinggevende.

Soms is er gewoon geen goede klik tussen mensen. Misschien ben je introvert, verlegen en gereserveerd, maar is je manager juist een open boek en heel uitgesproken.

Dat is oké. Voel je niet gedwongen hetzelfde te zijn en ook opener te zijn dan je zou willen. Wees duidelijk en zeg: "Ik liever niet, bedankt!" Het voelt misschien ongemakkelijk om toenadering af te wijzen, maar het is nog veel ongemakkelijker om je anders voor te doen dan je bent.

En misschien is het precies andersom en is je baas heel zakelijk, terwijl jij vrienden wil worden. En vind je het vervelend dat al je pogingen elkaar beter te leren kennen op persoonlijk vlak op niets uitlopen. 

Realiseer jezelf dat veel mensen werk en privé graag gescheiden willen houden. Dat is ook oké en je moet hun keuze dan accepteren in plaats van te blijven dringen. Dat kan de relatie juist slechter maken.

Zoek naar wat je gemeenschappelijk hebt

Misschien is er een meningsverschil ontstaan, waardoor je eerdere goede relatie is verzuurd. Je kan niet langer effectief communiceren met je baas en het vertrouwen dat er ooit was, is verdwenen. Maar je moet nog wel elke dag met elkaar samenwerken.

In al die gevallen moet je een manier zien te vinden om verbinding te leggen en te bouwen aan een effectieve werkrelatie. De sleutel is het zoeken naar gemeenschappelijke zaken.

De uitdaging daarbij is dat de meeste mensen gewend zijn te zoeken naar dingen die ze delen op persoonlijk vlak: ze willen persoonlijke verhalen vertellen, gênante anekdotes en grote levensgebeurtenissen, zoals je ook met je vrienden en familie doet.

Maar werkrelaties zijn vaak anders. Veel mensen komen naar hun werk om te werken en niet om vrienden te maken. Ze willen helemaal geen persoonlijke zaken delen.

Het goede nieuws: dingen die je gemeenschappelijk hebt, hoeven niet per se persoonlijk te zijn.

Het geheim is om echt te proberen je baas te begrijpen. Wat zijn zijn of haar drijfveren? Houden ze van cijfertjes en worden ze gedreven door winst en verlies? Of zijn ze heel klantgericht en hebben ze veel passie voor klanten en hun ervaringen? Of vinden ze imago heel belangrijk en zijn ze erg bezig met hoe iedereen overkomt binnen de organisatie? 

Wat het ook is, probeer uit te vogelen waar het hart van je baas sneller van gaat kloppen. Zoek uit hoe hij of zij op de leidende positie terecht is gekomen en speel daar op in. 

Als je manager van getallen houdt, probeer dan via spreadsheets een klik te maken. Laat zien hoe goed je bent met rijen en kolommen. Als hij of zij vol voor klanten gaat, vertel dan over jouw beste ervaringen met klanten. En als ze imago belangrijk vinden, probeer jezelf en je team dan op te laten vallen binnen de organisatie.

Bijna iedereen vindt het leuk als mensen dezelfde passie hebben. Misschien word je nooit vrienden en zul je nooit weten hoe hun hond heet of waar ze zijn opgegroeid. En misschien ga je ze ook nooit echt leuk vinden. Maar je kan wel goed met elkaar omgaan en allebei uitblinken als je werkervaringen met elkaar deelt.

Zoek professionele uitdagingen. Geniet van de successen (en de mislukkingen) van het team. Bouw via die gedeelde ervaringen aan het onderling vertrouwen om je werk goed te kunnen doen.

Je hoeft je baas niet leuk te vinden om toch goed te kunnen samenwerken, je moet gewoon iets gemeenschappelijks zien te vinden.

Chris Williams is voormalig onderdirecteur HR bij Microsoft, leiderschapsadviseur, podcaster, tiktokker en schrijver.

LEES OOK: Nederlandse bedrijven geven eigen secundaire arbeidsvoorwaarden slechts een zesje: aandacht voor welzijn en gezondheid medewerkers kan beter